tajkuni_main_logo univerza_v_mariboru_tajkuni tajkuni_rozman_kotnik_brumen
     
 

O PROJEKTU

Namen

Zasebnost uporabnikov

 

TAJKUNI

Ivan Rozman

Mitja Kotnik

Boštjan Brumen

 

SAJ NI RES, PA JE

Navodilo za vnos

Seznam

 

LISTA ODSTRELJENIH

Navodilo za vnos

Seznam

 

TAJKUNSKE ZGODBE

Navodilo za vnos

Seznam

 

OSTALO

Kontakt

Izjava maj 2011

Izjava za javnost

Članek v Žurnal24

Članek v Financah


Odziv na sporočili Boštjana Brumna in Mitje Kotnika ter govor rektorja ob 35. obletnici Univerze v Mariboru


Ljubljana, 20.9.2010

Osnovni namen našega spletnega mesta je omogočiti profesorjem, študentom in strokovnim delavcem UM, da povedo svoje mnenje. Pri snovanju tega spletnega mesta smo se odločili, da imajo Mitja Kotnik, Boštjan Brumen in Ivan Rozman dovolj prisvojenih komunikacijskih kanalov, zato na tem mestu za njihova uradna stališča ne bo prostora.

Po daljšem razmisleku in na osnovi rektorjevih izjav v okviru slovesnosti ob 35. obletnici Univerze v Mariboru, smo se odločili, da objavimo njihova sporočila in naša stališča v zvezi z njihovimi sporočili.

Najprej objavljamo sporočilo Boštjana Brumna in sporočilo Mitje Kotnika.

Menimo, da si odziv Boštjana Brumna ne zasluži posebnega komentarja. Njegovo izvajanje samo potrjuje izredno nizko stopnjo tolerance do drugačnih, drugače mislečih ljudi ter prejudiciranje brez osnove.

Pri pisanju Mitje Kotnika nas je zmotilo predvsem stališče o podtikanju brez možnosti, da druga stran pove svoje ter krnjenje ugleda inštitucije, torej Univerze v Mariboru.

Ponovno pojasnjujemo, da smo avtorji spletnega mesta ljudje iz akademskega okolja, vsi smo gulili klopi Univerze v Mariboru, več kot polovica zbranih ima doktorat znanosti na Univerzi v Mariboru. Zavračamo stališče, da gre za posameznika ali posameznico, ki deluje v okviru ali za namene predvolilne kampanje na Univerzi. Glavne zvezde na parketu pričujočega spletnem mestu želimo ponovno obvestiti, da bodo vsebine ostale dostopne po rektorskih, županskih, državnozborskih, evropskih in še kakšnih volitvah. Želimo si, da bo to spletno mesto edina trajna refleksija njihovega vladanja na Univerzi.

Zavračamo navedbe, da gre pri zasnovi spletnega mesta www.uni-mb.org za diskreditacije ali neresna podtikanja brez konkretnih dokazil. Vsebine, ki smo jih objavili avtorji spletnega mesta so preverjene, "novinarsko obdelane" in kot take splošno znana folklora trenutnega vodstva. Prav tako smo se odločili za temeljit pregled tekstov o rektorju, tako da je ta sekcija še zmeraj brez vsebine. Po drugi strani pa lahko razumemo nestrinjanje Mitje Kotnika z možnostjo, da lahko na našem spletnem mestu anonimni ljudje zapisujejo svoje mnenje. Imeti svoje mnenje in ga zapisati anonimno je možnost, ki jo podpira veliko kredibilnih spletnih mest v Sloveniji in po svetu. Obžalujemo, da je slednje za vladajoče na Univerzi označeno kot poligon za diskreditacije in metoda napada na Univerzo.

Nikakor ne moremo soglašati s tezo, da gre pri našem projektu za napad na Univerzo ali za krnjenje njenega ugleda. Gospodu Kotniku svetujemo, da večkrat podrobno prebere sekcijo o namenu spletnega mesta.Veliko enostavneje boste funkcionirali, ko se boste sprijaznili z dejstvom, da niste Univerza, da Univerza ni vaš popoldanski espe, da je Univerza obstajala pred vami in bo obstajala tudi, ko vas več ne bo.

Svetujemo, da se ne ukvarjate s problemom internetne domene uni-mb.org, ampak svojo energijo usmerite k študentom, k Medicinski fakulteti in k projektom, ki bodo koristili akademskemu, ne pa tajkunskemu delu Univerze v Mariboru. V zvezi z domeno uni-mb.org pojasnjujemo, da nikakor ne gre za domeno Univerze. Gre za generično domeno, namenjeno neprofitnim organizacijam. Morda bi bilo modro, da se okrog internetnih domen posvetujete z ustreznimi strokovnjaki. Vaše stališče, da je "uporabljena domena univerze (uni-mb)" je posledica vašega nepoznavanja razmer na tem področju. Sprašujemo vas, ali boste ukrepali tudi proti lastnikom domen uni-mb.com, uni-mb.net in uni-mb.eu?

Pri načrtovanju spletnega mesta smo upoštevali dejstvo, da se boste tajkuni enkrat poslovili od vodenja Univerze in smo že rezervirali domeno, na katero bomo takrat preselili vsebine. Domeno uni-mb.org pa bomo sprostili in bo na razpolago za druge organizacije.

Pri uporabi grafične podobe gre za simboliko, s katero smo želeli pokazati, da si želimo staro, dobro Univerzo v Mariboru, ki je delovala v akademskem duhu, medtem ko je zdaj podrejena izključno tajkunskim interesom. Sprašujemo vas, kje je nova grafična podoba Univerze v Mariboru, za katero ste izvedli vprašljiv interni razpis in porabili 10.000 EUR sredstev? Mineva namreč 2 leti, odkar je nastala nova grafična podoba, o njej pa na www.uni-mb.si ni ne duha ne sluha.

Zaenkrat ste, gospod Mitja Kotnik, edini, ki ste zapisali, da je ustanovitev domene uni-mb.org zbila akademski standard do konca. Snovalci tega spletnega mesta imamo diametralno stališče, ki ga potrjujejo tudi odzivi, ki jih dobivamo prek kontaktnega obrazca. Ali smo s postopki storili kazniva dejanja pa bodo, podobno kot v premnogih vaših primerih, razsojali pristojni organi.

Organizacijski odbor
www.uni-mb.org